Mijn kinderen op de democratische school DOE040

Het zal je niet ontgaan zijn, maar misschien ook wel. 
Het onderwijs wordt al enige tijd vanuit meerdere perspectieven uitgelicht.
Het vrijere, particuliere onderwijs staat onder vuur en is een veelbesproken onderwerp in de media.

Dat onze school zo onder vuur zou komen staan, had ik niet aan zien komen.
Ik schreef al eerder dat een blog over de onderwijsvorm en school waar wij voor kozen, misschien best een leuk idee was.
Dit is het juiste moment.

Het is inmiddels bijna 4 jaar geleden dat wij kennismaakten met Democratisch Onderwijs.
Na een vervelende ervaring op de Vrije School, besloot ik mijn toen 4 jarige dochter daar weg te halen en op zoek te gaan naar iets anders.
Ik kende het principe homeschooling, en ook het principe unschooling was mij niet onbekend.
Een kind, kan NIET, niet leren. Een kind vind overal een les in, écht overal.
Deze visie is iets dat mij erg aansprak en nog steeds aanspreekt.

Je kent het vast wel. Je legt je baby op de grond of in de box te spelen en hoe ouder ze worden, hoe meer ze gaan doen. Daar hoef jij helemaal niets voor te doen. Je kindje begint met kijken, focussen op speelgoed met leuke kleurtjes, op jouw gezicht, ziet het ineens als jij de kamer verlaat. Dit gaat vanzelf, hier hoeven wij niet voor te motiveren of te dingen voor aan te bieden. Je kindje gaat omrollen, gaat kruipen, staan en vervolgens lopen. Allemaal vanuit intrinsieke motivatie. Natuurlijk kunnen andere factoren motiverend werken, zoals een stuk speelgoed dat verder weg ligt of een huisdier wat elke keer wegloopt. Maar haal je deze factoren weg, zal je kindje niet voor de rest van zijn leven blijven liggen. Het rolt, kruipt, staat op en loopt zodra hij of zij er aan toe is. En dat weet niemand beter dan je kindje zelf. Wij kunnen daar geen druk op uitoefenen en vinden dit de normaalste zaak van de wereld.

Voor mij werkt ouderschap op deze manier. Mijn kinderen ontwikkelen zich op de manier die voor hun passend is. Democratisch onderwijs werkt via dit principe en past daarom heel mooi bij onze opvoeding. De kinderen mogen doen op school waar zij op dat moment zin in hebben. 
En ik hoor je denken, mijn kind zou dan helemaal niets doen. Maar ik hoop dat je na het lezen van mijn stukje over de baby die zich vanzelf ontwikkeld, jezelf nog eens achter de oren krabt. Ieder kind leert, in alles wat hij doet zit een les. En hij zal de les leren waar hij op dat moment aan toe is.

Mijn oudste dochter was 4 toen we door de directie van DOE040 werden uitgenodigd op kennismakingsgesprek. 
WOW! Ik was helemaal om. Wat klonk dit mooi!
De school was echt nét gestart en was nog klein. Dit beangstigde me soms, want wie weet hoe succesvol deze school gaat worden en moet ik niet over 2 jaar (bijvoorbeeld) opnieuw opzoek naar een school? Het wisselen van school is iets dat toch best een impact kan hebben op een kind, dus liever zo min mogelijk.
Toch voelde ik vertrouwen. Het democratisch onderwijs is niet onbekend, het bestaat al ontzettend lang. Er zijn documentaires over gemaakt en boeken over geschreven. Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat het een succesvolle manier is van onderwijzen.
Laten we hier in mee gaan, besloten ik en mijn man. Dat onze tweede dochter ook naar deze school zou gaan was voor ons al heel snel vanzelfsprekend.

Twee kinderen op democratisch onderwijs. Twee kinderen (welke intussen bijna 5 en 8 jaar zijn, kortom, de oudste zit het najaar alweer 4 jaar op DOE040) welke zich ontwikkelen als een speer. Hun intrinsieke motivatie volgen in het leren van lessen, precies zoals ze als baby deden. Twee slimme meiden die zich zelf kunnen zijn op school. Die zich ontzettend thuis voelen op deze school. Die hun schoolgenoten bijna als familieleden zien, de docenten blind vertrouwen, zich zo fijn voelen op deze prachtige locatie met veel buitenruimte en een geweldige kinderboerderij. Waar ze veel bewegen, knutselen, door het hele gebouw gaan. Twee kinderen die ik elke ochtend met een gerust hart achter laat, in een school waar ik me thuis voel, wat voelt als een hartverwarmende community, met ouders én directie. Kinderen waar ik soms wel een half uur naar op zoek ben voordat ik ze mee naar huis kan nemen als de schooldag voorbij is.
Een kleuter van bijna 5 die standaard in de ochtend na het wakker worden als eerst aan me vraagt 'gaan we vandaag naar school?'.

En dan, boem, besluit een moeder naar de tv te stappen om deze prachtige school in kwaad daglicht te stellen. Een moeder die notabene een positieve recensie op de facebookpagina van DOE040 schreef omdat ze ZO blij was met deze school.
Het zou geen goede school zijn en kinderen zouden er niets leren.
Niets leren? Een kind kan niet, niet leren..... Mijn kinderen hebben ontzettend wijze lessen geleerd op deze school, en komen elke dag weer met nieuwe dingen thuis.

Wat er nu gebeurt is ook nieuw voor ze. Er zijn mensen die hun geliefde school slecht vinden, en deze prachtige school blijkbaar kapot willen maken.
Zij begrijpen dit niet. Deze plek is voor mijn kinderen hun tweede thuis.
En ook een beetje voor ons als ouders.

Ik wil met deze blog heel graag uitdragen hoe blij wij zijn met de onderwijsvorm, maar ook absoluut met de school.
Doe040 is een hartverwarmende school en de media contacteert ons niet, dus bij deze geef ik mijn eigen verhaal. Wij zijn WEL blij met deze school. Blij is een understatement. Wij zijn trots om deel te mogen zijn van deze school. Trots op de directie welke deze prachtige school heeft opgezet. 
Trots is het juiste woord!

Meer info over onze school of democratisch onderwijs?
Bekijk ook de website eens op www.doe040.nl

 

Esther - 12 Feb 2018 @ 01:48
Super! Het is fantastisch om als moeder je kinderen op deze manier te mogen en te kunnen zien ontwikkelen.
Marleen Simons - 10 Feb 2018 @ 10:28
Wauw, Nathalie, mooi geschreven! Een geweldig initiatief, een blog over jou kinderen op democratisch onderwijs. Succes! Wij zijn ook heel gelukkig met onze kinderen op DOE040. Ik zou nooit meer terug willen.
Henla - 08 Feb 2018 @ 07:36
Wat goed Nathalie dat je deze blog schrijft! Fijn dat jullie zo blij zijn met de school.

Laat een reactie achter


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »